HB9CV irányított antenna gyártása PMR-hez

Pozn.admin: VPR-02/2006 tiltja bármilyen külső antenna használatát a PMR sávban. A cikk csak tájékoztató jellegű. Ebben a második, a PMR kérdéskörével foglalkozó cikkben az általam épített és a gyakorlatban a helyszínen tesztelt HB9CV irányított antennával ismerkedünk meg, a következő sorokban pedig ezzel az antennával kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani veletek.. Az antenna méretei:

Zöld pont- koaxiális pajzs csatlakozás
piros pont – a koax éles részének bekötése
Csatlakoztassa a hangoló kondenzátort a zöld és piros pontok közé
R : 337 mm
VAL VEL : 310 mm
D1 : 298 mm
D2 : 294 mm
a : 42 mm
b : 45 mm
R – VAL VEL : 84 mm
VAL VEL – D1 : 84 mm
D1 – D2 : 108 mm

Szükségünk van:
Úton: 4mm / 0,5m - az antennasugáron
Úton: 2,5mm / 2m - antennaelemekhez
Cu-huzal - 1,5 mm / 20 cm - fázisozáshoz
Kapacitív trimmer - 2-20pF
Koax. 50 ohmos kábel pl. RG58

Módszer: Az antenna nyalábján 4 mm-es rézhuzalt fogunk használni, ezt a vezetéket úgy választhatjuk, hogy az antenna elején még legyen egy kis javítanivalónk stb.. Az antennaelemekre vágjuk a szükséges hosszúságú 2,5 mm-es Cu vezetéket, az elemek hosszánál ügyelni kell a pontosságra, mert minden pontatlanság végül antennaerősítést eredményez. Elemekhez vágott huzalokon, pl.. használja a jelölőt a szerdák jelzésére, a gerenda huzalon is feltüntetjük azokat a helyeket, ahol az elemeket elhelyezzük. Ellenállásos forrasztópáka segítségével a fő tartóhuzalra forrasztjuk az elemeket - a klasszikus transzformátoros forrasztópáka nem alkalmas, mivel nem tudja felmelegíteni a vezetéket a kívánt hőmérsékletre. Ezután forrasztjuk a fázisvezetéket, amelyen 1,5 mm-es vezetéket használunk, hogy könnyen meghajlítson bennünket. Végül forrasztjuk a hangolókondenzátort és a koaxot. kábel a helyére a képeken látható módon és már kezdhetjük is az antenna hangolását.

Antenna hangolás: Ez az antenna egyike azoknak, amelyeket használat előtt be kell hangolni, hogy maximális teljesítményt sugározzon. A hangolást az alábbiak szerint végezzük:
1) Elmag erőmérő készülék használata. A terepen helyezze el az antennát úgy, hogy elég közel legyen ehhez a mérőhöz.
2) A PMR-t ajánljuk ,figyeljük az ampermérő értékét és lassan forgatjuk a kapacitást. trimmerjük, amíg el nem érjük a max. érték az ampermérőn. Elértem a max. sugárzó teljesítmény körülbelül 5pF kapacitással. Hozzáteszem, hogy megfelelő, ha a kapacitív trimmert valami nem vezető anyaggal hangoljuk, mert amikor használsz pl.. a fém csavarhúzó valóban növeli a kapacitást, és amikor lehúzod, az ampermérő eltérítése vagy csökken, vagy nő.

Gyakorlati használat: Az antenna hangolása után érdemes védőlakkkal felkenni az antennát, mint ismeretes, a réz nagyon gyorsan oxidálódik a levegőben, ami hátrányosan érinti az antennát, konkrétan bőreffektusról van szó - ami azt jelenti, hogy ilyen frekvencián az áram csak a vezető nagyon keskeny szélén terjed.. Ha nincs kéznél speciális lakk, akkor elég egy gyanta keverék + kölcsönzött. Az antennát függőleges polarizációban használják, mint a képen látható

Antenna tesztelése: az antenna tesztelésére a városon kívül egy közeli dombra mentünk. Cseheket is hallottunk, de ők nem minket. Hozzáteszem, hogy a legközelebbi cseh határ kb 80 km-re van. Szóval még nem sokat hallottunk, de megígérhetem, hogy az elkövetkező napokban egy nagyobb dombra szeretnénk menni, és ott próbálunk ki néhány kapcsolatot.

Képek a kész antennáról:

blank

blank

blank

blank

blank

Végezetül sok sikert kívánok az építkezéshez! Ha bármilyen probléma van, forduljon hozzánk!
A cikk szerzője: zawin
A cikk megjelent http://svetelektro.com

0 0 hangok
Cikkértékelés
Beállít
Riasztások beállítása
vendég
0 Hozzászólások
Visszajelzés beszúrva
Az összes megjegyzés megtekintése
0
Örömmel vesszük észrevételeit, Kérem, megjegyzés!x