Jamboree on the Air JOTA 2023

Jamboree on the-Air alebo JOTA je najväčšie skautské podujatie na svete. Koná sa každoročne tretí celý októbrový víkend (20. – 22. 10. 2023). JOTA využíva amatérske rádio na spojenie skautov a rádioamatérov na celom svete, v celej krajine a vo vašej vlastnej komunite.

Zdvíhanie vertikálnej antény
Zdvíhanie vertikálnej antény

Podujatie podporuje mnoho miestnych rádioamatérskych klubov a individuálnych operátorov. JOTA sa začína v piatok a končí v nedeľu, ale nie sú stanovené žiadne oficiálne prevádzkové hodiny, takže na nadväzovanie JOTA spojení máte celý víkend.

Tu sú pravidlá podujatia:

  • Všetci rádiooperátori musia prevádzkovať svoje stanice prísne v súlade s predpismi.
  • Stanice by sa mali pokúsiť o vzájomné spojenie volaním „CQ Jamboree“ alebo „CQ JOTA“, alebo odpovedaním na iné stanice vysielajúce toto volanie.
  • Používať sa môže akákoľvek autorizovaná rádioamatérska frekvencia. Odporúča sa používať skautské frekvencie, aspoň na začiatok. Nezabudnite, že rádiostanica má možnosť zmeny frekvencie, takže sa vzdiaľte od aktívnych sietí a súťažiacich.
  • Môže sa použiť akýkoľvek amatérsky režim prevádzky, napríklad CW, SSB, PSK, SSTV, FM a satelit. Čím viac režimov bude v prevádzke, tým bude podujatie pre skautov zaujímavejšie.
  • JOTA nie je súťaž. Myšlienkou je nadviazať kontakt s inými skautskými stanicami a umožniť čo najväčšiemu počtu skautov hovoriť s inými skautmi a dozvedieť sa o tom, kto sú a čo robia. Mohli by ste sa zamyslieť nad tým, že namiesto počtu QSO budete počítať skautov na oboch stranách QSO!
JOTA frekvencie
JOTA frekvencie
0 0 hlasy
Hodnotenie článku
Nastaviť
Nastaviť upozornenia
guest
0 Komentáre
Vložená spätná väzba
Zobraziť všetky komentáre
0
Budeme radi za vaše pripomienky, prosím, komentujte!x