Sputnik 1 pred 67 rokmi

Sputnik 1 bol prvou umelou družicou Zeme, ktorú vypustil Sovietsky zväz 4. októbra 1957, teda pred 67 rokmi. Tento historický úspech odštartoval vesmírny vek a začal súťaž medzi Spojenými štátmi a Sovietskym zväzom o dobytie vesmíru, známu ako vesmírna preteky.

Sputnik 1 bol malou, guľatou družicou s priemerom približne 58 centimetrov a váhou 83,6 kilogramu. Jeho povrch bol vyrobený z lešteného hliníka, a bol vybavený štyrmi anténami, ktoré vysielali rádiové signály späť na Zem. Vysielal na dvoch frekvenciách: 20,005 MHz a 40,002 MHz. Tieto signály boli jednoduché pípania, ktoré umožnili vedcom a rádioamatérom po celom svete sledovať družicu a monitorovať jej pohyb na obežnej dráhe Zeme.

Družica obiehala Zem na eliptickej dráhe vo výške od 215 do 939 kilometrov a dokončila jednu obežnú dráhu za približne 96 minút. Signál z družice bolo možné zachytiť po celom svete, čo umožnilo vedcom študovať atmosférické vrstvy a presnosť rádiového vysielania.

Vypustenie Sputniku 1 spôsobilo veľký ohlas vo svete, najmä v USA, kde to vyvolalo obavy z technologickej prevahy Sovietskeho zväzu. V reakcii na tento úspech USA urýchlili vlastné vesmírne programy, čo nakoniec viedlo k vytvoreniu NASA.

Sputnik 1 bol na obežnej dráhe zhruba tri mesiace, než 4. januára 1958 vstúpil do atmosféry a zhorel. Hoci jeho životnosť bola relatívne krátka, Sputnik 1 navždy zmenil pohľad na vesmír a inšpiroval generácie vedcov a inžinierov po celom svete, ktorí sa podieľali na ďalších objavoch a úspechoch v oblasti vesmírneho výskumu.

0 0 hlasy
Hodnotenie článku
Nastaviť
Nastaviť upozornenia
guest
0 Komentáre
Najstaršie
Najnovšie Najviac hodnotené
Vložená spätná väzba
Zobraziť všetky komentáre
0
Budeme radi za vaše pripomienky, prosím, komentujte!x