Hogyan futottam az FT8 II -t

A múltban cikk Leírtam a felületet (felület) pre TCVR Kenwood TS-870S, amely újabb módot adott a HAM családunkhoz. Túlzás nélkül szállítom, hogy a nővéremben, Az OM1ADA soha nem látott szenvedélyt ébresztett a digi iránt, különösen az FT8 és FT4, amint azt bizonyítja neki cikk, ahol az élő működéssel kapcsolatos személyes benyomásait és tapasztalatait írta le. Vígan gyarapodik az FT8-as oklevelek gyűjteménye, és most fentebb adták ki 500 darabok. Ezzel a cikkel más üzemeltetőket is szeretnék bátorítani, akik még nem döntöttek úgy, hogy belevágnak vonzó hobbink új vizeire. Sok örömet szerezünk egy kis erőfeszítéssel. Hiszen ma már igazán igénytelen és megfizethető a saját digi felület megépítése. Igen, a kapcsolat megbízhatóan működik, de idővel szükség volt egy interfészre egy másik gyártó TCVR-jéhez, mert minden márka más-más megoldást kínál. A Yeasu FT-817ND és FT-100D még mindig a HAM fegyvertárában van.. A különbség első pillantásra a TS-870S-hez képest abban van, hogy teljesen más típusú ACC2 csatlakozóval és különböző szintű hangjelekkel rendelkeznek. A Yeas előnye a CAT interfészen keresztüli PTT lehetőség, amit később kifejtem. Ezenkívül megpróbálták teljesen elkerülni az RS232 konvertert. Élvezd az olvasást.

Építkezés

A fő ötlet az, hogy a lehető legtöbb számítógép portot mentse el. A mai számítógépgyártók kizárólag USB interfészeket építenek, és ahogy az általában a felhasználó részéről történik, más eszközök foglalják el, vagy nem vesszük észre, hogyan. Az interfész csak egy USB-portot igényel, de mint ismeretes, általában három portra van szükség a digi működéséhez: hangjelzésenként egyet (bemenet és kimenet), PTT és a nagyobb kényelem érdekében CAT interfész a TCVR számítógépről történő vezérléséhez. Az USB játékosan megoldja ezt a dilemmát, amely egy USB-portot többre ágaz le. Ezzel az ötlettel már több rádióamatőr is előállt. Például.. És, YO3GGX, amelynek megoldását John fejlesztette ki, DK9JC igazán lenyűgöző megjelenésbe. A csatlakozás az FT-817ND típusú TCVR Yeasu készülékhez készült, de nem lehet probléma ugyanazon gyártó másik modelljével, amely beépített ACC2 és DATA csatlakozóval rendelkezik, például FT-100D.

Alkatrész lista

Csatolok képeket az alkatrészekről leírással a könnyebb visszakeresés érdekében. A teljes költség a gépben van 15 €.

CAT USB kábel

Részletesebb leírás: FTDI FT232RL USB kat & Programozó kábel Yaesu FT-100 FT-817-hez FT-857 FT-897 CT-62 megfelelője a Technofixen

CAT USB kábel
CAT USB kábel

A kábel másik végén egy 8 tűs mini DIN csatlakozó található az ACC2 porthoz. Ez az egyik legdrágább alkatrész 10 €. Előnye abban rejlik, hogy nem kell kábelt készíteni. Az áramkör két célt szolgál. Az első a TCVR-vezérléshez, például a kényelmes sáv-újrahangoláshoz, a második pedig a PTT-hez.

6-tűs mini DIN adatcsatlakozó

Részletesebb leírás: 10db/tétel 6 Pin Mini DIN dugós vezeték csatlakozó műanyag fogantyúval Mini DIN adapter átalakító billentyűzethez/egérhez, barkácsolás

6-tűs mini DIN adatcsatlakozó
6-tűs mini DIN adatcsatlakozó

A TCVR DATA csatlakozóhoz csatlakozik. Egy jól ismert csatlakozó a PS / 2 porton, amellyel egy számítógépes egérhez csatlakozott, vagy billentyűzet. Úgy döntöttem, hogy elkészítem az egész kábelt. De ki akarja, az egyik végét egyenesen a táblához tudja forrasztani, így megtakaríthat egy másik csatlakozót. Az aktuális körülményektől függ. Csomag s 10 darabok jönnek ki, így tovább 6 €.

USB Hub

Modell 4 Port USB Hub 2.0 Multi USB Splitter Hub Tápadapter többszörös bővítő használata 2.0 USB-elosztó asztali laptophoz

USB Hub
USB Hub

Ez képezi a teljes felület gerincét. Aktív részeit összeköti. Kommunikációt biztosít a portokon keresztül. Ő az oka, miért most csak egy USB-portra van szükség a számítógépen. Alapvetően bármilyen modell használható. Az ár tól mozog 1,5 €.

USB hangkártya

Modell Mikrofon hangszóró audio interfész laptop számítógéphez Micro Data Fekete 3D USB hangkártya USB audio 5.1 Külső USB hangkártya audioadapter

USB hangkártya
USB hangkártya

Ár körül 1 €.

Ellenállások

 • R1 100 Ω
 • R2 3k3 Ω
 • R3 1k2 Ω

Mindenki bármilyen erővel és mérettel, amit a fiók felad.

Természetesen ide tartoznak az olyan kötelezettségek is, mint a doboz, vagy kábeleket, de körülményeid és beállítottságaid szerint választod ki őket. És ennek megfelelően állítja be a doboz méreteit. Az enyém az elosztódobozból származik, és bőkezű a hely. Az egyes részek tartalékkal elférnek benne.

Bekötési rajz

A digi interfész minden része egy sémán van. Az USB HUB az egyes alkatrészeket csatlakoztatja. Audiojel "folyik" az X1 csatlakozón keresztül / a számítógéphez, PTT jel a számítógéphez és CAT utasítások a számítógéphez (például.. sávváltás). A száj eredeti "farkának" a végén található, tervezési beavatkozást nem igényel. Az X2 csatlakozó a TCVR és a számítógép CAT USB-kábellel történő csatlakoztatására szolgál. Az X3 csatlakozó audio útvonalakat TCVR DATA csatlakozón keresztül csatlakoztat a számítógéphez. Mivel a jelek különböző szintűek, még mindig ellenállásokon keresztül kell beállítani. A különbség az Y03GGX megoldáshoz képest az, hogy nincs PTT áramkör, mivel PTT-t használok CAT-en keresztül.

Az USB hubhoz USB hangkártya tartozik (USB hangkártya) kábelekkel csatlakoztatva, mintha USB-csatlakozón keresztül lennének. A kábelek a csatlakozókat a jack csatlakozókon keresztül a jobb oldali hangsugárzó kimenethez kötik (Spk-R) és mikrofon bemenet (Mikrofon) a megfelelő R1 és R2 ellenálláson keresztül TCVC adatbemenettel és R3 ellenálláson keresztül TCVR adatkimenettel. A DATA csatlakozó sorkapcsainak számozása és funkciója az ábrát nézve szembetűnő 1 és Kép 2.

Kép 1 Bekötési rajz
Kép 1 Bekötési rajz

 

Kép 2 A DATA és ACC2 csatlakozók kivezetéseinek leírása
Kép 2 A DATA és ACC2 csatlakozók kivezetéseinek leírása

Ki szeretne PTT vezérlést optocsatolón keresztül, használhatja a második USB portot. Ezután szüksége lesz egy USB-TTL soros kommunikációs átalakítóra. További részletek a YO3GGX említett megoldásában.

Berendezés építési eljárás

Először elkészítjük a csontváz felületet. Óvatosan "kitetjük" az USB-elosztót, és kirepítjük a felesleges USB-csatlakozókat. Aki a megmaradt portokat az eredeti célra akarja használni, megtarthatja őket, de a lehető legkisebb méretű doboz érdekében eltávolítottam őket. Óvatosan eltávolítjuk az USB hangkártya fedelét is, USB és jack audio csatlakozókat repülünk. Az USB-hub és az USB-hangkártya csatlakoztatásához a szabad terminálokat fogjuk használni az USB-csatlakozón keresztül. A lyukak számára, hol voltak a jack csatlakozók, séma szerint kábeleket és ellenállásokat repítünk rájuk. jegyzet: A mikrofonkimenetet R3-on keresztül csatlakoztatom a DATA OUT 1200bps-hoz. Kipróbáltam a kapcsolatot "meztelenül", mert szilárdan rögzítve lesz a dobozhoz. Nincs csavarozás. A lapok kemoprénnel vannak ragasztva, de természetesen epoxi is használható, vagy szilikon ragasztóval.

TCVR FT-817ND beállítások

Még mindig be kell állítani a TCVR-t az interfész megfelelő működéséhez:

 • Mód: DIGI
 • Menü #26 - TE DIVAT: FELHASZNÁLÓ-U
 • Menü #51 – VOX GAIN: 1

A többi beállítást változatlanul hagytam.

A szoftver beállítása digi módra

Ebben a részben leírom a szoftver digi működéshez való beállításának menetét. Windows operációs rendszert használok 10. Először a TCVR-t csatlakoztatjuk az interfészhez, az interfészt pedig a számítógéphez. Az automatikus illesztőprogram-telepítésnek azonnal el kell indulnia. Aztán majd meglátjuk, hogy az illesztőprogramok megfelelően vannak-e telepítve. Megnyomunk egy billentyűkombinációt Győzelem + R, írunk majd devmgmt.msc és megnyomjuk Belép. Megnyílik számunkra az eszközkezelő (Eszközkezelő). Alatt Portok (VAL VEL & LPT) keresse meg a port számát, amelyet a rendszer a CAT interfészünkhöz rendelt (zöld keret). Az én esetemben igen COM6. Ellenőrizzük a hangkártya eszközt is. Meg kell találnunk alatta Hang, videó és játékvezérlők (piros doboz). A készülékemet hívják USB PnP hangeszköz. Jegyezze fel az audioeszköz portszámát és nevét (Kép 3). A portbeállításoknál célszerű kikapcsolni az energiatakarékosságot. Ellenkező esetben idővel a kommunikáció “lefagy”.

Kép 3 Eszközkezelő
Kép 3 Eszközkezelő

Az alábbiakban az FT4 WSJT-X v2.2.2 beállításainak leírása található, vagy FT8 működését. Először beállítjuk a TCVR-t a Fájl à Beállítás menü megnyitásával és a Rádió fülre lépve. Először a Rig Yeasu FT-857-et választjuk (Az FT-817ND nem volt a menüben, és az FT-817 opció ismeretlen okból nem működött). Lépjen a CAT vezérlés részre, és a Soros port után írja be az eszközkezelőben talált portszámot (Kép 3).

Alapértelmezés szerint válassza a Soros port paramétereit:

 • Átviteli sebesség: 4800
 • Adatbitek: Nyolc
 • Stop Bits: Egy Kettő (frissítve)
 • Kézfogás: Egyik sem
 • Force Contol Lines: Egyik sem

A többi paramétert a következőképpen állítottam be:

 • PTT módszer: MACSKA
 • Mód: Adatok / Pkt
 • Osztott művelet: Egyik sem

A beállítások helyességét a gombok megnyomásával ellenőrizzük Teszt CAT és követi PTT tesztelése. Mindkettőnek zöldnek kell lennie. Erősítse meg a kiválasztott beállítást az OK gombbal (Kép 4).

Kép 4 A rádió beállításai
Kép 4 A rádió beállításai

A következő Audio fülre lépünk. Itt kiválasztjuk az USB hangkártyát bemeneti és kimeneti eszközként, az eszközkezelőben találtuk a nevét. Hagyjuk a bevitelt Monó és válassza ki a kimenetet Mindkét, így mindkét audiocsatorna egyszerre elérhetővé válik. Nyomja meg az OK gombot a beállítások mentéséhez (Kép 5).

Kép 5 Hangbeállítások
Kép 5 Hangbeállítások

Ezt követi a már jól ismert FT8-as művelet, amelynek leírása kívül esik e cikk hatókörén. csak megjegyzem, hogy a képernyő jobb alsó sarkában található csúszkát használom a kimeneti jel beállításához.

Következtetés

A legnehezebb része valószínűleg a várakozás volt, amíg az összes megrendelt alkatrész megérkezik. Az ón még nem szilárdult meg és ki akartam próbálni a készüléket. Fokozatosan az olyan országoknak sikerült, mint Anglia, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Hollandia, vagy európai Oroszország 40 méteren, ami elég tisztességes 5W-on. Sok kellemes percet kívánok a digi működésben, kézzel készített felülettel.

Fényképek a cikkhez

Kép 6 Egy pillantás a doboz belsejébe
Kép 6 Egy pillantás a doboz belsejébe

 

Doboz a szükséges kábelezéssel
Kép 7 Doboz a szükséges kábelezéssel

Martin János, OM1MJ

0 0 hangok
Cikkértékelés
Beállít
Riasztások beállítása
vendég
0 Hozzászólások
Visszajelzés beszúrva
Az összes megjegyzés megtekintése
0
Örömmel vesszük észrevételeit, Kérem, megjegyzés!x