DL7KM antenna bekapcsolva 144 MHz

Ma az antennát szeretném bemutatni, amely több vonással is nagyon lenyűgözött: siker (OM9M – MS / EME, versenyfelszerelés TOP állomások OK-ban), magas profit, igénytelen konstrukció elfogadható méretekkel (gém csak 4,1 m!). Más antenna nincs bekapcsolva 144 A MHz nem érdekelt így….

A cikk ismét Zoli OM7AQ-jából származik: a legtöbb állomásunk F9FT és PA0MS szerinti antennát használ, amikor VHF / VHF sávokon dolgozik. A GW4CQT vagy Cheng-Cheng quadok ritkák, Cue Dee és csak kivételesen K1FO szerinti antennák, DJ9BV, DL6WU vagy hibrid quad DL7KM. Antennák YU0B, W2NLY, W1JR, W6QKI, A quagi W5UN vagy az I3DLI szerinti hibrid loop-yagi szinte ismeretlen. Szeretnék fokozatosan bevezetni legalább néhány ilyen antennát.

A DL7KM sugárantenna két 10 elemes YAGI hibrid antennából áll, amelyek egymás felett vannak elhelyezve.. Egy kettős négyes elem táplálja őket össze. A szakirodalom szerint a kettős quad 2dB-el erősödik a félhullámú dipólussal szemben. DL7KM kimondja, hogy az egész antennát megmérik nyereség 17 dBd, az anteroposterior arány 25 dB, a bemeneti impedancia pedig kb 60 ohm. A sugárszög a vízszintes síkban az 30 fokon és függőlegesen 18. A DL7KM sugárnak nagy előnye van a 2xYagi rendszerekkel szemben – nincs szükség átalakításra vagy összevonásra. Ez kiküszöböli a veszteségeket, problémák az impedancia illesztésével és nehézségek a transzformátor és a kombináló tényleges tervezésében. Egy másik előny a tény, hogy az antennák közötti távolság mindössze 1,2 m (a sugárzási mintában ez az oldallebenyek szűkületében nyilvánul meg).

A DL7KM antenna vázlata méretekkel

A passzív elemek DL7KM gémhez való rögzítésének két lehetséges módja Mechanikai felépítés

Az antenna DL7KM szerinti felépítése a képen látható. Minden passzív elem 6 mm átmérőjű Al vagy AlMgSi anyagból készül. A gerendák AlMgSi 20x20mm négyzet alakú profilból készülnek. Annak érdekében, hogy az antennák megfelelő stabilitással rendelkezzenek, ugyanabból az anyagból készült, körülbelül 3 m hosszúságú támasztékokat használnak. Az elemek vezetőképesen vannak rögzítve a gémhez. A második képen két változat lehetséges. Radiátor (kettős négyes elem) 5 mm átmérőjű Cu anyagból vagy Al (AlMgSi) átmérője 6 mm. Méretek a következő képen. A rézhuzalból készült radiátort festéssel védeni kell a korrózió ellen. Szigetelve van a gémhez rögzítve, lehetőleg teflon vagy textil bakelit kapcsokkal.

DL7KM radiátor A DL7KM antenna tápellátása

A tervező szerint az antennát közvetlenül koaxiálisan tudjuk ellátni 50 vagy 75 ohm kevesebb testreszabási hibával. PSV a tartományban 144 – 146 MHz legyen 1,4 nak nek 1,7. Ha a PSV magasabb, az antenna bemeneti impedanciáját úgy tudjuk beállítani, hogy az emittert és a reflektor falat az első irányítók felé mozgatjuk. Az antenna bemenete szimmetrikus, de a koaxiális betáplálás kiegyenlítő elem nélkül csak kis deformációt okoz a vízszintes síkban egy kisebb lebenyben. Egyéb paraméterek (fő sugárzási irány, nyereség, anteroposterior arány…) változatlannak kell maradnia.

Következtetés

A két YAGI antennával rendelkező rendszerek helyett előnyös a DL7KM antenna használata, amikor az alkalmazkodással kapcsolatos aggodalmak megszűnnek. Ráadásul a méretek nagyon “kellemes”.

R1, 2, 3 1055
D1 935
D2 930
D3 925
D4 920
D5 915
D6 910
D7 905
D8 890
a árboc
b 4100
c 3000
d 1600
e 450

gye@isternet.sk
http://om7aq.host.sk

0 0 hangok
Cikkértékelés
Beállít
Riasztások beállítása
vendég
0 Hozzászólások
Visszajelzés beszúrva
Az összes megjegyzés megtekintése
0
Örömmel vesszük észrevételeit, Kérem, megjegyzés!x