BalUn - woodoo vagy csak egy kis fizika ?

Az utóbbi időben számos különböző típusú antennarendszer jelent meg a piacon, amelyben a gyártó közli az ún. balun az impedancia átalakításához a koaxiális kábel impedancia értékére. Mindazonáltal, hogy ez az ügy ismert, ennek a kifejezésnek a használata az antennákhoz képest teljesen helytelen kapcsolatban szaporodik, villanyvezetékek stb.. és ezért jó lesz tisztázni, amit valójában a "balun" kifejezés alatt kell elképzelni.

Balun tagja, amelynek fő feladata a jel aszimmetrikusból szimmetrikussá alakítása (t. j. például egy koaxiális kábeltől egy központi táplálású radiátorig) vagy a másik irányba. Megannyi szakirodalom szava.

Ezen a tevékenységen kívül impedancia transzformátorként is működhet. Ez lineáris formában is megszerkeszthető, amely a menedzsment egy részét képviseli, vagy tekercselt, azaz ferromágneses magra tekercselve vagy mag nélküli kivitelben. Egyes alkalmazásokhoz, mint pl. sejtrendszerek, ahogy mindenki gondolta, a balun jelentősége az antennatípusok tekintetében kissé eltűnőben van. Ha azonban itt még figyelembe vesszük, kialakítása szükségszerűen szélessávú lesz, extrém frekvenciaarányokhoz akár 1:100. A használható sávhatárokat ezután a reaktív átviteli és csillapítási komponens növekedése adja.

A balun veszteségei nagymértékben függenek a kialakításától. Egy megfelelően megtervezett balun egy ferritmagon teljesítményének csak néhány százaléka veszteséget okozhat, ennek köszönhetően, hogy a vezeték tekercsének hossza elhanyagolható lesz a hullámhosszhoz képest.

Mint minden transzformátor, a balun is bárhová csatlakoztatható, adott esetben a tevékenység szempontjából, építkezés vagy klímavédelem. Ha azonban az antennát szimmetrikus vezeték táplálja (például.. kétvezetékes 300 ohm) és az adó aszimmetrikus kimenettel rendelkezik, el kell helyeznünk a balunt az adó és a tápegység közé. Fontos, hogy elkerülje a magas SWR-t a csatlakoztatott vonalon. (lát. további) Bemenetek ill. vonal a saját antennától a balunig ( VHF frekvenciákon / UHF ill. celluláris terminálok nem lesznek elhanyagolható töredékei a hullámhosszoknak), a menedzsment fizikai törvényei szabályozzák. Hacsak nincsenek állóhullámok a vonalon, az antenna lezáró bemeneti ellenállását változtatás nélkül továbbítja. Így az antenna rezonanciafrekvenciájában nincs változás, és egy ilyen vonal sem tekinthető az antenna részének.. (1. ábra 1:1) Ha az antenna nem hangol, azaz nincs rezonanciája, vagy a bemeneti ellenállás ohmos komponensében eltérés van, állóhullámok jelentkeznek. (SWR) Ezen a ponton a vonal hangolt transzformációs elemként jelenik meg, melyik tud (de nem kell) az antenna bemeneti impedanciájának reaktív komponensét annak kisebb-nagyobb részeként továbbítani, vagy. létrehozhatja a sajátját. Amiatt, hogy ez a reaktív komponens az antenna és az áramforrás közötti rossz arány nem kívánatos megnyilvánulása, ezt lehetőség szerint meg kell akadályozni, főleg azért, hogy minden ólom (a miénk is balunnal), amelyen az SWR előfordul, általában befolyásolja a teljes tápellátású antennarendszer rezonanciafrekvenciáját ! Tehát nem minden balunnak kell (és sokszor nem tud) közvetlenül az antennasugárzó mellett kell elhelyezni. Szélessávú balun építhető, ahogy már elhangzott, akár mágnes segítségével, vele vagy anélkül. A megfelelő mágnesek azonban kivételt képeznek ezeken a működési frekvenciákon. Ezért figyelmeztetni kell, mielőtt mágneseket használna ballonokban. A nem megfelelően megtervezett vagy használt balun nehézségek forrása lehet, TV eltérés és interferencia. (akár 2W teljesítményen is!) A mágnes mindig korlátozza a teljesítményünket, amit be lehet vinni az antennába. A túlzott teljesítmény túltelítheti a mágnest, ami nemkívánatos harmonikus parazita frekvenciák keletkezését eredményezi, a mag túlmelegedése és lehetséges megsemmisülése. Ennek oka az ún. Curie hőmérséklet, amelynek túllépése a mag különböző térfogatrészeinek visszafordíthatatlan átmenetét eredményezi paramágneses állapotba. Az alacsony Curie hőmérséklet miatt, ill. alacsony megengedett szintjeit, a ferrit anyagok sok alkalmazásban egyáltalán nem használhatók.

A por anyagok akár 10-szer nagyobb megengedett telítési értékkel rendelkeznek (Művészet. Indiana tábornok, Keményítő, Feroxcube, CalMex, USA) és így jobb kiutat jelentenek a problémákból.

0 0 hangok
Cikkértékelés
Beállít
Riasztások beállítása
vendég
0 Hozzászólások
Visszajelzés beszúrva
Az összes megjegyzés megtekintése
0
Örömmel vesszük észrevételeit, Kérem, megjegyzés!x