Orionidy 2021 - meteorikus nap

Az orionidákra októberben számítunk 2021 meteorický roj Drakonidy. Érkezésük október 4 -én várható maximum éjszaka órától 8. október 9 -én. Ez egy kisebb raj, nagyon változó aktivitással, tipikus RD 2 – 10.

E meteorraj után fognak jönni Orionidy. Évente kétszer bolygónk találkozik a Halley üstökösből származó szülőárammal. Májusban először, amikor a raj eta-Aquarid aktív. Október második felében fordulnak elő a maximális orionidok.

A raj október 2 -tól november 7 -ig aktív 2021, mivel a maximum október 20 -án várható reggel. A raj rostos szerkezete miatt a maximum nem túl éles, vagy több maximumról is lehet beszélni, amely több napig tart. A ZHR becslések szerint kb 20 - 25. A sugárzó raj az Orion csillagkép északkeleti részén található, 5 fokkal nyugatra az Alhena nevű második méretű csillagtól (vagy Gamma Geminorum).

Az orionidák a második leggyorsabb rajok a Leonidák után, sebességgel lépnek be a légkörbe 66 km/s. Elég sok apró részecske van a rajban. Más gyors meteorokhoz hasonlóan a látható másodpercek és percek nyomát hagyják az égen. Amikor a sugárzást nézi, a megfigyelő rövid meteorokat lát, miközben attól a ponttól az ég negyedére összpontosít, hosszú és nagyon gyors meteorokat regisztrál.

Príklad spojení vo FSK441 & MSK144

Ezekhez az irányokhoz a legjobb csatlakozási idők: SW - ST 00 - 02 KI, V - Z 02 - 06 KI, JV – SZ 06 -08 KI.

5 1 hang
Cikkértékelés
Beállít
Riasztások beállítása
vendég
0 Hozzászólások
Visszajelzés beszúrva
Az összes megjegyzés megtekintése
0
Örömmel vesszük észrevételeit, Kérem, megjegyzés!x