A megszakítás helyének meghatározása (rövidzárlat) koaxiális kábel kapacitásmérő

Viszonylag ritka, hogy a koaxiális kábel valamikor elszakad. Azonban különösen télen a koaxiális kábelek merevek az alacsony hőmérséklet miatt, és a koaxiális megszakad a hajlítás miatt., vagy rövidzárlatok. Kevés embernek van még egy koaxiális kábele tartalékban, de szinte mindenkinek van kapacitásmérője (vagy milliohméter).

Hogyan lehet helyet találni, ahol a koaxiális kábel elszakadt, vagy rövidre zárva?

1. A koaxiális kábel megszakadt

Szükségünk lesz egy hatótávolságú kapacitásmérőre a megszakítási pont meghatározásához 2 nak nek 20 nF (a kábel hosszának megfelelően) és mérősáv. Egy ilyen mérő például néhány drágább multiméter része.

Húzza ki a koaxiális kábelt az összes eszközről. Kapacitásmérővel mérjük a kapacitást a kábel mindkét végén. Például a végétől, amelyet a TCVR-hez kapcsoltunk – mérjük 180 pF (jelölje C1) és a végétől, amelyet az antennához csatlakoztattak 120 pF (jelölje C2).

A képlet alapján számítjuk ki a koaxiális kábel töréspontját:
D = C1/(C1+C2)xL [m; pF, pF, pF, m]
ahol D a koaxiális töréspont és a TCVR távolsága, C1 és C2 a mért kapacitások, L pedig a koaxiális teljes hossza.

Így nagyon pontosan meg tudjuk határozni a megszakítási pontot, és a sérült szakasz kivágásával és a jó alkatrészek összeillesztésével kiküszöbölhetjük a hibát.. A csatlakozók és helyek közelében előforduló megszakítások a leggyakoribbak, ahol a koaxiális áthalad a falon (ablak).

2. A koaxiális kábel rövidre zárva

Megtalálni a helyet, amelyben a rövidzárlat bekövetkezett, szükségünk lesz egy milliohméterre és egy mérősávra.

Húzza ki a koaxiális kábelt az összes eszközről. Millioohméterrel mérjük meg az ellenállást a kábel mindkét végén. Például a végétől, amelyet a TCVR-hez kapcsoltunk – mérjük 0,8 Így minden bemeneti tranzisztor bemeneti impedanciája kb (jelölje R1) és a végétől, amelyet az antennához csatlakoztattak 0,04 Így minden bemeneti tranzisztor bemeneti impedanciája kb (jelölje R2).

A képlet alapján számítjuk ki a koaxiális kábel töréspontját:
D = R1 /(R1 + R2)xL [m; ohm, ohm, ohm, m]
ahol D a koaxiális töréspont és a TCVR távolsága, R1 és R2 a mért ellenállások, L pedig a koaxiális teljes hossza.

Szándékosan választottam az ellenállások nagy eltérését a példában, mert be 99% Egyes esetekben rövidzárlat van a csatlakozókban, ahol általában “elveszett” a fonat vezeték a feszültség alatt álló vezetéken nyugszik. Ezért a koaxiális kábel rövidzárlatának észlelése után először ellenőrizzük a csatlakozókat.

0 0 hangok
Cikkértékelés
Beállít
Riasztások beállítása
vendég
0 Hozzászólások
Visszajelzés beszúrva
Az összes megjegyzés megtekintése
0
Örömmel vesszük észrevételeit, Kérem, megjegyzés!x