100W PA MRF317 -el az OZ2OE szerint

Ole érdekes utolsó szakaszt tett lehetővé számunkra – OZ2OE - fordítás és közzététel a CQ.sk oldalon. Az eredeti angol nyelvű dokumentum megtalálható a címen http://hjem.get2net.dk/ole_nykjaer/oz2oe/mrf317/317.html. Köszönjük!

Erősítő bekapcsolva 144 MHz beépített forrással Hol vannak az idők, amikor az allmode 2m RIG 10W-os volt és ki akart többet, általában 100 W-os lineárist építettél? Amikor az MRF317-es tranzisztor a kezembe került (100W/28V) – eldőlt – építeni egy PA-t.
Mechanikai felépítés:
Az erősítő 240x160x160mm-es fémdobozba van beépítve. A 28V / 7A tápegység a hely nagy részét elfoglalja. A hátsó panelen egy nagy radiátor található. Maga az erősítő egy darab nyomtatott áramköri lapra épül, kb 140x140mm. Csak néhány területe van, amit késsel belevágtam a deszkába. Az alap- és kollektoráramkörök hozzá vannak forrasztva. Ez egy gyors és hatékony módszer, előnye van ebben is, hogy a nyomtatott áramköri lap nagy része földelt. Néhány megmaradt alkatrész az áramköri lap felett, ahogy a fotókon is látszik.


Elektromos kapcsolat:
Ez nagyon egyszerű. A bemeneti és kimeneti áramkörök a katalógus adatok alapján lettek megtervezve, amelyek azonban a C osztályhoz tartoznak, míg az erősítő AB osztályban működik, így a bemeneti áramkört a helyreállítás során optimalizálták. Fontos, hogy a C3 kondenzátor a lehető legközelebb legyen a tranzisztorhoz és nagy HF áramot tartson.


Előfeszítő áramkör:
Hogy az erősítő lineáris legyen, a tranzisztor alapjára egyenfeszültséget kell kapcsolni 0,6 – 0,7V. A pontos érték a kollektoráram mérésétől függ. Normálisan beállítom 1/40 nak nek 1/20 maximális kollektoráram egyhangú gerjesztésnél maximális teljesítmény mellett. Tapasztalataim szerint a nyugalmi áram pontos értéke nem kritikus.

Az előfeszítő áramkör egy diódát használ feszültségforrásként. Amikor az áram a diódán keresztül változik (az R1 ellenállás értékének megváltoztatásával) lehetőség van az alap előfeszítés finomhangolására. Ez a nagyon egyszerű részvétel nem erősíti meg rossz hírnevét. A probléma jelentkezik, ha a rossz előfeszítő áramkör nem tud elegendő áramot szolgáltatni a csúcs alatt. Ebben az esetben az alap előfeszítési feszültség csökken, és a tranzisztor C osztályba kerül, ami az IMD termékek minőségromlását és fröccsenések megjelenését okozza.

Csak annyit kell tennie, hogy kiválasztja a megfelelő diódát és a megfelelő tranzisztoráramot. Az én szabályom primitív, hanem dolgozik: használjon olyan diódát, amelynek árama legfeljebb a tranzisztor kollektoráramának a fele. Ezért a 3A-es diódát választottam.

Az RX / TX kapcsolás 28 V R1-re kapcsolásával történik, ami kinyitja a tranzisztort. Fogadáskor a kollektor 28V alatt lehet, viszonylag egyszerűvé téve a váltást.

Előfeszítő áramkör teszt:
Az előfeszítő áramkör tesztelése nem bonyolult. Mérje meg a feszültséget az alapnál (a fojtó mögött). Például 0,65 V lesz. Most kapja meg a jelet a gerjesztőtől, és ellenőrizze a feszültségesést. Ha 50 mV-nál kisebb, Nagyon finom, 100mV esés elfogadható. A nagyobb csökkenés azonban elfogadhatatlan. Talán megtörténik, hogy a VF bevezetése után "megbolondul" a voltmérő. Digitális eszközzé válik. Nem klasszikus analóg, SZIA.

Az alapáram növeléséhez nagyobb dióda szükséges, vagy kettő párhuzamosan kapcsolva. Állítsa be újra a nyugalmi áramot, és ismételje meg a tesztet. Ahogy a képeken is látszik, Két párhuzamosan kapcsolt diódát használtam, amíg kielégítő eredményt nem értem el.

Eredmények:
Meghajtóból 10W-tal és kb 26V-tal elértem a 90W-ot a kimeneten. A tranzisztor 28V-os tápellátást tesz lehetővé, míg a teljesítménynek meg kell haladnia a 100 W-ot, de nekem erre nem volt szükségem. Az ok az volt, hogy a kollektorkörben lévő alkatrészek kissé alulméretezettek voltak és nem akartam megkockáztatni a tönkremenetelüket.

OZ2OE, http://hjem.get2net.dk/ole_nykjaer/oz2oe/mrf317/317.html

5 1 hang
Cikkértékelés
Beállít
Riasztások beállítása
vendég
0 Hozzászólások
Visszajelzés beszúrva
Az összes megjegyzés megtekintése
0
Örömmel vesszük észrevételeit, Kérem, megjegyzés!x