Amatérské web stránky s využitím CMS Joomla
Koncem minulého roku jsem procházel přes web stranky Slovenské radioamatéři, přičemž mě zvlášť zaujalo řešení a prezentacia kolektivní stanice OM5M (OM3KFF). Po bližším přezkoumání se ukazalo, že se jedná o využití CMS (Redakční systém – webový publikační systém) s označením Joomla.Vyzkoušel jsem instalaci verze 1.0.11 systému Joomla a byl jsem nadšen rychlostí nainstalování, stálou informací o výsledku nastavení jednotlivých kroků instalace a nainstalované stránky mě plně uspokojily. Jednoznačně doporučuji tento systém i amatérům s nižší znalostí web programování a administrace, vyžaduje však web server se skriptovacím jazykem PHP a databází MySQL. Systém Joomla lze pro konkrétní prezentaci web stránek doplňovat různými moduly a komponenty, které se také velmi snadno instalují z administrativního rozhraní CMS. Já jsem si tak doplnil stránky o galerii eQSL lístků a vlastním programováním o vyhledávání ve staničním deníku. Krátký přehled amatérských web stránek s tímto systémem je uveden na http://www.kanich.net/radio/cms/content/view/35/33/.