Odpoveď na: Rada s anténou

Domov Diskusné Fóra CQ HAM fórum Technika Rada s anténou Odpoveď na: Rada s anténou

#14109
Anonymný
Návštevník

Páni, vďaka za odpovede. Z navrhovaný možností sa mi na prvý pohľad zdá najschodnšie toto :

http://www.g7fek.co.uk/blogus/newsshow.php?page=80m_Antenna_for_small_gar_49493

http://www.iw5edi.com/technical-articles/morgain-antenna-4080

Čo sa týka tej druhej možnosti, tam mi akurát vadí že to je napajané v strede a koax by mi vysel do stredu zahrady. Totiž pre lepšiu predstavu, spomínaný pozemok obdĺžnik cca 20x15m kde na jednom konci je chata a na druhom konci susedov strom ktorý mi schválil použiť 😀 Výhodou je že chata je pomerne vysoká takže ant bude už zo strechy cca 12m nad zemou. No ale napr. inv V tam nepostavým vzhľadom na uhol ramien by som jedno rameno nemal kam upevniť (ani u susedov).

Tu som riešil aj problém v prípade vertikálu že ako spraviť zemné radiály. Pokiaľ by som chcel zachovat aspon lambda/4 tak by radiály šli iba do jedného smeru.

Ešte keď sa spomínalo že či chcem miestne alebo DX. Momentálne budem rád keď to vobec pojde ale z dlhodobejšieho hľadiska by som bol skor pre DX.

Ale to skrátené inv.V… musím vybehnúť na chatu a pozreť sa tam, pri dĺžke ramena 8m by sa tam mooožno niečo dalo vymyslieť.

Ešte mám takú asi nie moc múdru otázku: čisto teoreticky keby postavím napr štvrťvlnný vertikál na streche chaty (čiže pata by bola na streche, 12m nad zemou) a radiály by som zakopal do zeme, na jednom konci spojil a jedným vodičom dotiahol k žiariču (s tým že celková dĺžka by bola lambda/4). Vlastne by to vyzeralo ako jeden radiál ktorí sa po 12metroch rozvetvuje. Fungovalo by niečo také, respektíve malo by to nejaký zmysel „rozvetvovať“ ?