Odpoveď na: Rada s anténou

Domov Diskusné Fóra CQ HAM fórum Technika Rada s anténou Odpoveď na: Rada s anténou

#14134
Anonymný
Návštevník

Brto, cesta home made, je coraz viac, cesta do pekla.
Samozrejme, ja bastlim, vatsina bastli.
Ale ine je, ked bastlia dvaja, traja, alebo viacery a dokazu dat dokopy vedomosti, pripadne maju nejakeho stareho harcovnika, ako poradcu, byt uz nedvihne ani letovacku, staci, ak vie, o com hovori.
Vecny problem co je drahe a co je lacne, je ponimane skreslene ale to je dosledok doby, ktora tu bola 40 rokov a dalsich 25 rokov sa ludia nevedia oprostit od istych navykov, ktore im sice pomohli prezit, ale dnes su skor na obtiaz.
Teda na obtiaz dnesnej spotrebnej dobe.
40 rokov, ked tu v Cechoslovakistane bola ista masa ludi, zavreta za ostnatym drotom, minovym polom a este v pomere obcan/ nestrannik, musel byt kazdy druhy konfident a musel pisat hlasenia aj o pohybe macky, skym sa styka, pripadne urcovat triedneho nepriatela, zanechalo iste navyky chovania, vdaka uplnemu nedostatku vsetkeho mozneho, aj napriklad WC papiera v ludoch akesi modely chovania.
Ked nedostupne, alebo skratka nekupitelne veci boli, za ostnatym drotom, obcas sa ku nam dostal obrazok, schema, alebo skratka informacia, tak sme si to, co nebolo dostupne, zohnatelne, vyrobili z toho, co tu bolo dostupne. Rovnako ako si v base vyrabaju mukli sachove figurky z chleba, karty z krabiciek od cigariet, cigarety si zasaden sulali a oblecenie si opravuju a siju, lebo maju dostatok casu, rovnako aj radioamateri, si museli v onej dobe ubastlit vatsinu vsetkeho z inkurantov, alebo odpadkov armadnych srotovaciek, pripadne si vystat frontu v Tesle na IO, alebo odpory a zhanat a zhanat a kopit a kopit, rozoberat, skladat a neustale vymienat. Dospelo do neuveritelnych bizardnych situacii, ked si ludia kupovali suciastky a stavali si doma televizory, gramofony, radia, roznu elektroniku.
Stastna doba to bola pre inovacie, uzasna doba pre zrucnych ludi, ktory si v tom nasli priamo fetis v podobe DIY (do it yourself) sam som viac zrucny, ako sikovny, sam mam problem sa integrovat do spolocnosti, sam mam zazite maniere, ktorych sa neviem oprostit, ked vidim dakde cosi vyhodene, musim sa na to pozriet z blizka, ci v tom nenajdem neico, co by sa hodilo. Je to deformacia, ktora vznikla z nedostatku.
Dnes ale viem, ze keby som chcel, nepostaviam Transciever, hoci technologicky to je mozne, pokial mi to niekto neda ako zakazku.
V dnesnej dobe proste je vsetko rychle. Mobilny (debilny telefon) ktory nemoze mat ani logo normalneho jablka, ale z neho este aj odhryzol, aby sa rychlejsie pokazilo a zhnilo, stal minuly rok cez 1000eur. Dnes stoji cca 700, boh vie. ( I6) Dnes taky telefon maju (naozaj som to videl, nebolo to zjavenie) u deti, na zastavke, hrali na tom asi nejaku farmu, alebo co.
Pritom asi ucel toho zariadenia, prepchateho uplne najmodernejsiu elektronikou a technologiami kozmickeho charakteru, maju skor kancelarsko-managersky ucel, zrychlenia komunikacie, no deti su deti.
Ony to miluju, nepoznaju cenu penazi, staci im chciet a ak maju od kial, rodicia predaju aj oblicky, aby im ten zazrak, co za rok-dva nebude mat cenu ani ako odpad, proste kupia.
Takze aby som nebol mimo themu. Aj zabava v podobe komunikacie, je dnes draha. Nikto asi nebude doma nakolene vyrabat mobilny GSM telefon, ani nebude vyrabat WiFi modem, mozno snad antenu z plechovky od fazuli, ale aj to chce vediet, kde spravit dieru a neprepichnut si prst.
Rovnako zabava vo forme komunikacie, su aj socialne (asocialne siete) nikto si vsak na stole, koli cene HW, nebude skladat pocitac, modem na internet ani riesit pripojenie grafickej karty na stary televizor, na miesto monitora, ani si vyrabat webkameru z vidikonu.
Pripadne zacne pisat SW, pre pocitac.. podobny windows.
Nie ze by to neslo, nebolo mozne, alebo by nebolo dost informacii na podobne experimenty. Len cas, ktory by trvalo vytorenie takehoto „prenosoveho zariadenia“ pre komunikaciu zo svetom, ktore pouziva pre spojenie internet, by bol neumerne dlhy a mozno skor, ako by bolo vytvorene zariadenie, zanikla by jeho potreba.

Rovnako aj radioamaterska cinnost, vyzaduje pre to byt „on line“ alebo UFB, skratka nejake komunikacne zariadenie.
Teoreticky na to staci transciever z dvoch tranzistorov pixie, alebo aj jeden jediny tranzistor. Na to je vlastne aj radioamaterska licencia, umoznuje nadobudat, vlastnit, upravovat a stavat zariadenia, pre komunikaciu, pomocou radiovych vln.
Cas straveny vyrobou zariadenia, ako napr. Pixie TRX, zaberu tak 6 hodin aj zo zjedenim konzervy majky, do ktorej sa to da napchat.
Uskutocnit spojenie, je uz otazka velkej nahody.

Dnes a snad aj zajtra, mame neskutocnu moznost, ze si zariadenie, nemusime ubastlit na kolene, ale mozeme si kupit v podstate cokolvek.
Staci nam na to mat len dostatocnu sumu penazi a je to vyriesene.
Druha vec, ktora je potrebna na uskutocnenie takejto potreby, je cas, kedy sa stym co sme si kupili, mozeme aj hrat, alebo sa tomu venovat.
To iste plati o vsetkom, co si kupujeme.
Ked si kupujeme Televizor, predpokladom je, ze nanho budeme pozerat a nebude sluzit ako lapac prachu nad videom, ktore sluzi ako lapac pracu nad stolikom…
Rovnako, ked kupujeme pocitac, predpokladom je, ze ho vyuzijeme na pracu, zabavu, alebo komunikaciu. Ale tento cas uz asi nestravime pred TV, jedine, ze by sme subezne sedeli z pocitacom, pred TV.
Potom nam do toho zazvoni mobil.. ci nejdeme na pivo..
No a ku tomu este na stole sumi Transciever…

Co je dnes vlastne drahe? Drahy je len cas, ten je presne vymedzeny a menia sa len potreby cloveka, alebo potreby ostavaju aj zvyky, len sa meni vsetko okolo.
Aby zabava ako je amaterske vysielanie, mala nejaky zmysel, tak napriklad si malo kto kupi televizor, ked ku nemu si nekupi DVBT tuner a ku tomu este aj antenu bude vyrabat. Dnes maju TV vatsinou tunery zabudovane v sebe a staci kus drotu a zabava zacina..
Takze mat TRX dnes a zacat riesit ako prisposobit antenu, stavbou tunera, ked nieje cas ani na to vysielanie, je podla mna spiatocnicke a u mladeho cloveka je toho casu, vdaka chatovaniu, telefonovaniu a priprave na buduce povolanie tak malo, ze stravit hoci len 2 mesiace bastlenim je strata casu. Sice to ma predpoklad k tomu, ze niekto nadobudne, nejake prakticke zrucnosti, ale v dnesnej dobe, je to takmer protispolocenska cinnost, poskodzujuca zakladne principy kapitalizmu a ekonomie, obidenim konvencnej spotreby, neplatenim dani za vytvoreny tovar a navyse moze koli takemuto snazeniu potom skrachovat firma, ako MFJ, SGC a kam by potom viedla snaha globalnej ekonomie?

Vtipkujem.
Obedova prestavka na tri etapy, aby som napisal len to, ze ak ma nejaka cinnost mat zmysel, musi byt planovana a mala by mat aspon ciasticny ucel. Aj dosiahnutie uspokojenia, vytvorenym spojenim je ucel. Inak z toho ostane len hrba drotov a suciastok na stole, ktore plnia len ucel bastlenia pre bastlenie.

73!