Odpoveď na: Rada s anténou

Domov Diskusné Fóra CQ HAM fórum Technika Rada s anténou Odpoveď na: Rada s anténou

#14138
Anonymný
Návštevník

Bastlit sa musi opatrne.
Ide totiz o pomer hodnoty cas, peniaze, vyuzitelnost.
Ak dakto robi v robote, alebo ma prijem, ktory mu umoznuje zit, ale cas, ktory venuje praci, mu neumoznuje bastlit, nieje hanba, ked si to kupi.
Ten kto nema dnes dostatocny prijem, aj tak travi cas pracou, za ktoru ma malo penazi a to mozno este dlhsi cas, ako ked by zarabal nadpriemerne, takze na bastlenie neostava cas, lebo bastlenie zozere tiez kopu casu.
Kto ma cas a peniaze, moze bastlit dobrovolne, vyznam prace v bastleni je potom sebavzdelavanie, nauka zrucnosti.
Bastlenie, by ale nemalo mat vysledny produkt drahsi, ako kupitelny, hotovy produkt. Treba ale rozlisovat bastlenie „od piky“ a DIY- Do it Yourself, teda domace vylepsovanie a dokoncenie.
Najhorsi na bastleni, je cas, ktory je ako vstupny kapital nepstradatelny.
Dnes doba, alebo sposob zivota, sa snazi v ludoch vytvarat pocit, aby konzumovali, vytvarali hodnoty a kupovali si za tieto hodnoty produkty, podla vlastnej potreby. Bastlenie a home made vyroba, kutilstvo a ine veci, vznikli z priciny nedostatku, nedostupnosti, alebo izolacie, pre individulanu potrebu.
Tieto trendy, sa snazi aj tak vyuzit moderna doba tak, ze pre tych, ktorym su cenovo nedostupne, napriklad remeselne sluzby, ponuka rozne hornbachy, obi, baumaxy, kde si kupia material a mozu sa pokusit si vytvorit daco vlastnymi rukami a ku tomu si mozu kupit vsetko naradie, pripravky a ine. Je to zasa len obchod, nie dobrocinna, alebo organizovana pomoc.
Radioamater, ktory bastli, alebo je schopny si vytvorit vlastne zariadenie, je nieco ako chyba v systeme, lebo si kupi len potrebne „lacne“ komponenty, pripadne snori po smetiskach, vymennych stretnutiach a recyklaciou vytvori pre seba funkcne zariadenie.
Ale kam by tento komercny svet prisiel, keby kazdy chodil po vrakoviskach a poskladal si napriklad pracku, auto, umyvacku a ine..
Preto tvrdim, ze aj ked uz mam zariadenie, ze nieje podstatne ani tak mat, ako mat cas prevadzkovat.
Hovorim za seba, sam citim problem nedostatku casu a ten sa kupit akosi este instantny neda..
Dokonca som ho nenasiel ani v zbernom dvore..