Odpoveď na: QRM, pravdepodobne z Powerline adaptérov v dome?

Domov Diskusné Fóra CQ HAM fórum Krátke vlny QRM, pravdepodobne z Powerline adaptérov v dome? Odpoveď na: QRM, pravdepodobne z Powerline adaptérov v dome?

#20124
om0aao
Keymaster

Ahoj Jozef,

 

veľmi nemilá situácia, ale zrejme aj susedia v prípade problémov s TV, rádiom či internetom by mohli podozrievať rádioamatéra. Ja som obdobnú situáciu zažil – sused tvrdil, že mu ruším TV – čo aj bola pravda, no až šetrením sa zistilo, že problém mal on v prepojovacom kábli ku TV. Síce sme to riešili cez TÚSR, ale ak by sused spolupracoval, tak by sme to vyriešili aj sami.

Teda ak máš dobré vzťahy, skúste si to preskúšať „ističmi“. Rádioamatéri môžu byť súčasťou tiesňovej služby – ARES mal veľmi pekne formulovanú výzvu (kvôli anténam). Čiže ak problém podáš susedom s citom, tak je šanca, že aspoň niektorí so skúškou budú súhlasiť a možno sa podarí trafiť byt, kde to vzniká. A potom je to už len nájdenie konkrétneho zariadenia.

S WIFI signálom by som kauzalitu priamo nespájal, pokojne to môže byť nejaký nefiltrovaný spínaný zdroj či niečo podobné. Teraz je nekvalitnej elektroniky všade na mraky. Držím palce