Lokalizációs programok – APRS versus TrackMe

A rádióamatőr lokalizációs rendszer iránti érdeklődés felélénkülésének köszönhetően APRS, Úgy döntöttem, hogy kipróbálom ezt a rendszert, és összehasonlítom a TrackMe programmal. Az összehasonlítás során több tényező volt a döntő szempont: cena, amiért működtethetem azt a rendszert, rendszer összetettsége, gyakorlati használhatóság az én szempontom szerint, mint tárgyat, helyének továbbítása, tehát a felhasználó szemszögéből, amely megkeresi a helyemet a számítógépén, a pontosság és a helyzet tartós átvitelének képessége, kimaradások nélkül. Röviden ismertetem mindkét rendszert és az összehasonlítás eredményeit. Precízebbnek lenni: Csak a lokalizáció érdekel, más lehetséges felhasználásra nem. Nem tartom magam szakértőnek ezen a területen, lehetséges, hogy egyes részekben nem fognak megegyezni. Nem áll szándékomban azonban vitatkozni vele, és csak örülni fogok, ha félreértelmezés esetén kijavít.

APRS

Az APRS rendszert nem kell részletesen magyarázni, bizonyára minden rádióamatőr ismeri. Ez határozottan egy amatőr rádiórendszer. Az alapelv, hogy GPS-vevővel derítsük ki a helyzetünket, az adatokat modem dolgozza fel, például.. TinyTrak, és elküldjük az adó-vevőnek, amely a frekvencián továbbít 144.800 MHz adat a diginódra. Az APRS-nek azonban van, ellentétben a TrackMe-vel, szélesebb körű felhasználása, a rádióból pl.. üzeneteket küldeni egy másik hálózati résztvevőnek, a meteorológiai adatokat továbbítják az APRS-hez. Ezért szükség van egy GPS-vevőre a "kötelező" felszereléshez, modem és TRX. A legegyszerűbb esetben kb 300-500 Eur. Mindazonáltal mindkét rendszerben szükségünk van egy GPS-vevőre, Azonban szinte minden rádióamatőr rendelkezik manuális vagy mobil FM-rádióval 2 méteren, szóval én csak a modemet tartom árnak. Az említett TinyTrak típus a környéken áll 70 usadollár, modem beépített GPS-szel kb 135 usadollár. természetesen, Számos APRS modem található a piacon különböző áron, különböző felszereltséggel és programozási lehetőségekkel. A hívásunkat be kell programozni a modembe, esetleg nevünk vagy egyéb adatunk. Más készlet is lehetséges: GPS, jegyzetfüzet, Baycom modem adó-vevő. Viszont laptopot csak az APRS miatt hordani, kicsit hajmeresztőnek tűnik. vagy több, ebben az összeállításban egyéb érdekes információkat fogadhatunk és küldhetünk el a hálózatnak. Az egész készletet bepakoljuk az autóba, a megfelelő frekvenciára hangoljuk, felerősítjük az antennát a tetőre és kimehetnénk világgá.

Ha az APRS diginód hatókörén belül vagyunk, fogadja az általunk küldött csomagokat és rádióként küldi el a hálózaton keresztül, tehát internet a világnak. A fogadó oldalon telepíteni kell egy programot a számítógépére, leggyakrabban UIview32. Ezzel bármelyik diginode-ról letölthetünk adatokat, vagy az internetről. Az első esetben a számítógépen kívül szükségünk van (és persze a tartomány a diginode-on) RX vagy TRX is bekapcsolva 144.800 MHz, modem, vagy hangkártya. A második esetben az APRS információkat közvetlenül az internetről tudjuk fogadni, speciális APRS szerverekről, további felszerelések használata nélkül. Lehet látni, Nem bonyolult dolog az APRS adást felépíteni. A probléma egy megfelelő modem lehet, de nem megoldhatatlan probléma. Helyezze át ezt az egész szerelvényt az autóba, amikor kirándulni megyünk, idővel azonban teher lehet, amihez különféle kifogásokat kezdünk kitalálni, miért nem vagyunk jelenleg lokalizálhatók.

A pozíció küldésének feltételei is eltérnek a használt modem típusától. Az adást legjobb esetben az idő függvényében állíthatjuk be, így pl.. minden perc, majd postázás abban az esetben, hogy nagyobbra megyünk, mint a beállított távolság, esetleg akkor, ha utunk irányát nagyobb szöggel változtatjuk, mint beállított, így pl.. 30 fokon.

Szlovákiában, ellentétben a szomszédos országokkal, azonban egy másikat állítanak elénk, valóban nagy és jelenleg megoldhatatlan probléma. És ez az APRS diginodes. A mai napig pontosan kettő van. OM3KII-2 Pozsonyban és OM3KTR-2 Nagyszombatban. Állítólag keleten is tervezik, Hiszek, hogy megépül, és hogy lesz még. Ez minden bizonnyal hosszú és szenvedélyes vita lenne (és amit végképp nem akarok provokálni ezzel a bejegyzéssel), miért van ilyen helyzet Szlovákiában. Ez egy feltétel, ami elgondolkodtat. Ennek oka a fiatalok hiánya, kiforrott rádióamatőr számítógépekkel? Vagy a tény miatt, hogy hasonló, ahogy azt a Packet Radio esetében tapasztaltuk, csak nálunk van, amelybe saját pénzüket és lelkesedési erőfeszítéseiket döfték bele? Vagy más oka van? nem tudom…
Közel van a határhoz, 140 €-ért nem engedek küldeményt, külföldről is lehet diginódákat használni. Sík terepen egy sorral számolhatunk 30-50 km távoli diginód. Ha a diginódát megfelelő méretben helyeznénk el, például.. Veľká Javorina, a Pozsony és Považská Bystrica közötti teljes útvonalon gond nélkül továbbíthatók adatainkat az APRS hálózatba.

A jelenlegi állapotban viszont pl. Eperjes felé elveszem a Nagyszombati diginode jelzését valahol Nyitra félúton. De a dokumentáció elég gyorsan foglalkozik az ugrálással, és trombitának adja ki magát…. Semmi az egész Eperjesi útvonalon, talán valahol a Tátra mögött rövid távú gyenge jelzések lengyel oldalról. Operáció közben, hacsak a diginód nem fogadja a minőségi jelünket, bekövetkezik (azon okból, hogy a diginód elvileg nem erősíti meg adataink beérkezését) kimaradásokra és állapotra, amikor egy pontot nem rögzítenek. Ha nem tudunk így küldeni (ill. diginode nem tud fogadni) több pontot, útvonal, jelenik meg a címzett számára, hajlamos torzulni, néha félrevezető.

Összességében ez következik, hogy ez a rendszer alapvetően Szlovákiában van, kivéve Nagyszombat és Pozsony környékét és az e városok közötti útvonalakat, jelenleg használhatatlan. Nagy előnnyel azonban külföldön bárhol használhatjuk, a volt szovjet államok kivételek. Különösen Nyugat-Európa közvetlenül beleivódott a diginódákba.

A helyünk címzettje szempontjából a diginódák hiánya nem jelent akkora problémát. Ahogy fentebb leírtam, lehetőség van helyadatok fogadására az internetről is. A legtöbbet használt, de nem az egyetlen, APRS állomás kijelző program, az UIview32 programod. A program közvetlenül fogadásra készült (hanem a műsorszórást is) APRS információ. Kellemes vele dolgozni, de van neki, szerintem, egyik fő hiányossága, és ezek térképek. Ehhez a programhoz kevés az APRS kalibrált térképe, gyakran rosszul vannak kalibrálva. Hátránya az is, hogy nem lehet megfelelően nagyítani a területet, ami érdekel minket. Azonban nagyon gyakran használják az állomások megtekintéséhez közvetlenül a webböngészőből a címen http://aprs.fi , amely a Google Térképet használja.

Én személy szerint egy másik rendszert próbáltam ki. Nem akarom azonban részletesebben leírni, mert rendszerként volt megjelölve, teljesen elnyomja az APRS rádióamatőr jelentését, és semmi köze az amatőr rádióhoz. Bizonyos mértékig ez igaz. De hogyan működik egy rádióamatőr, pl.. a Žarnovice-ból, hogy közvetítse a helyét az APRS rendszernek? Én vagyok (tesztelés részeként) a modemet és a TRX-et mobiltelefonra, a rádióátvitelt pedig GPRS átvitelre cserélték. PDA-t használtam, amely közvetlenül tartalmazza a GPS-vevőt. A GPS adatok feldolgozása az AGWTracker Pocket PDA programban történt, Az adatokat bluetooth-on küldtem el a mobiltelefonomra, amely GPRS-en keresztül csatlakozott egy internetes átjáróhoz, ami viszont átvitte az adataimat az APRS rendszerbe. A feladás órája kb 20 cent, egyetlen pozíciót sem fog biztosan elveszíteni, és abszolút nem függök a diginod elérhetőségétől. A mobilszolgáltatók jele gyakorlatilag a 100% módjainkat, tényleg kivételesen elvész, és akkor sem vész el semmi, mert az adatok jelvesztés esetén eltárolódnak és visszaállításkor a hálózatba kerülnek. A teljes berendezés egy PDA és egy mobiltelefon, miközben PDA-t használok navigációhoz - GPS-adatokat megosztok az iGO és az AGWTracker Pocket számára is. Ez a rendszer alkalmas a turizmusra is, A PDA egyszerű, Lehet benne egy turistatérkép, az akkumulátor körül van kitartás 6 óra bekapcsolt kijelző mellett, sokkal inkább kikapcsolt állapotban. Az ortodox rádióamatőrök szinte biztos ellenállása miatt azonban ezt a rendszert nem írom le részletesen, és magam sem használom, kivéve a teszteket.. Ez is hátrány, hogy az aprs.fi szerver nem jelenít meg állomásokat, milyen adatokat küldenek a hálózatra az iGate-en keresztül.

Most visszatérek az eredeti rádióadáshoz.

Ennek a rendszernek az előnyei tehát ezek:

 • kizárólag a rádióamatőr közösség számára készült
 • a telepítési költségek nem magasak, maga a művelet csaknem nulla
 • a külföldi adások szintén ingyenesek
 • nem helymeghatározási adatok továbbításának lehetősége

  A hátrányok közé sorolnám:

 • egycélú modem szükséges
 • viszonylag nagy és energiaigényes készlet szállításának szükségessége
 • szükséges diginód tartomány
 • elég sok nyers adat (kimaradások) gyenge jelzéssel
 • minőségi térképek hiánya a képalkotó programhoz

  TrackMe

  Luis Espinosa programozta és kínálja a TrackMe szabadon terjeszthető verzióját. Ez a program lokalizációra is készült, és részben SMS-t vagy e-mailt is tud küldeni. Ez már következik, hogy tevékenységéhez internet-hozzáférés szükséges. Nem kell azonnalinak lennie, mert a program képes adatokat tárolni magában és mikor térünk vissza az útból, feltölthetjük őket az internetre. Elveszítjük azonban az „élő” lokalizáció lehetőségét. A program ezért ingyenes, és a nagyközönség számára készült.

  Az elv a következő: a GPS-vevő adatait a PDA-ban lévő program dolgozza fel, Bluetooth-on keresztül adatokat küld egy mobiltelefonra, ez pedig GPRS-en keresztül az internetre általában a szerverünkre, ahol az adatokat a MySql adatbázisban rögzítik. Ezzel egyidejűleg az adatok .kml formátumban exportálódnak a szerverre. A címzett megnyitja weboldalunkat, ahol a php szkriptet futtatja, amely beolvassa ezeket az adatokat és a Google térképpel együttműködve megjeleníti vagy az útvonalunkat az adatbázisból, vagy "élő" pozícióban egy .kml fájlból. Megnyithatod az oldalamat a világításhoz http://www.depe.sk/trackme . Miután kinyitotta, látni fogja a világ térképét. Ha a jobb oldali oszlopban az „Utazás” lehetőséget választja, több tesztút közül választhat, amit én végeztem. Az útvonal kiválasztása után kattintson a "Megjelenítés" gombra. A két útvonal jelölése "…sokáig tölthető". A két útvonal egyenként kb 1200 km és mindegyik tartalmaz kb 3500 rögzített átmeneti pontok, ezért a nyitás valóban sokáig tart, néha még 2-3 hogy a gyártó nem javasolja a teljes teljesítmény használatát hosszabb ideig, talán több. Más útvonalaknak kell 30 km, és így viszonylag gyorsan megnyílik. Megnyitás után saját belátása szerint nagyíthatja a térképet, az átmeneti pontra kattintva minden adat megjelenik, ehhez a ponthoz kapcsolódik.

  Ha a jobb oldali oszlopban az „Élő nyomon követés bekapcsolva” elemre kattint , eljut az élő helyre (140 €-ért nem engedek küldeményt, csak ha, hogy költözök, különben láthatja az utolsó helyemet). Abban az esetben, hogy adatokat továbbítok, láthatod a pontos tartózkodási helyemet és az általam megtett útvonalat. A frissítési intervallum tól állítható be 10 tedd 99 másodperc. Peter OK2CQR bejelentette a CQRLog rádióamatőr napló új verzióját, amelyek gyors internetkapcsolattal rendelkeznek, ajánlom 10 másodperc, lassú kapcsolathoz 30-60 másodperc. Lehetőség van a "nagyítási szint" beállítására is, így a zoom mérete. Miután beállította, ezen a nagyítási szinten a térkép a következő újratöltéskor jelenik meg. Lehetőség van a térkép megtekintésére Műhold módban is, vagy Hibrid, de ezek a beállítások csak a következő Újratöltésig tartanak, majd újra elindul a Térkép mód. Végül, próbáld ki.

  A szükséges technikai eszközöket már leírtam: optimális PDA-t birtokolni, "digitális személyi asszisztens", amelyre a Windows Mobile operációs rendszer telepítve van 5 vagy 6 és amely közvetlenül fel van szerelve GPS-vevővel. Bluetooth kapcsolatnak kell lennie. A mobiltelefont fel kell szerelni bluetooth-tal és GPRS-en keresztül az internethez való csatlakozás lehetőségével is. Csatlakoztatáskor az EDGE-t kell használni, nincs CSD kapcsolat! A CSD sok pénzünkbe kerülne, mert az ár a csatlakozási idő hosszán és nem az átvitt adatmennyiségen alapul, mint az EDGE-ben. Az EDGE-ben tehát az ár attól függ, hogyan állítsunk be egy programot, milyen gyakran küldünk adatokat. Elértem a max. érték szélső beállításnál kb 400 kB óránként, mi jött ki belőlem 0,6 eurót. A gyakorlatban azonban nem alkalmazunk ilyen extrém beállítást. Kifejezetten a T-Mobile EASY kártyáját használom, nem kell külön programot aktiválni.

  A piacunkon nagyszámú PDA található, amelyek eltérő áron teljesítik feltételeinket. A legolcsóbbak valahol kezdődnek 150 Eur, de azért is kapsz vásárolni 600 Eur. A PDA-ba való befektetés azonban igen, szerintem, jó befektetés, mert a PDA valójában egy kis számítógép, amelyeket különféle célokra használhat: a navigációból, játékokon keresztül, zene- vagy filmlejátszó, különféle szöveges alkalmazások, naplóból versenynaplóba, akinek DX klaszter. Mobiltelefon, amely nem rendelkezik a szükséges paraméterekkel, már nem lesz kemény, szóval ezt nem is számolom. Szóval ennyi a technikai felszerelés.

  A szoftver a TrackMe program PDA-n történő telepítéséből és konfigurálásából, valamint a szerveralkalmazás telepítéséből áll a webszerverünkön.. Egy webszerver esetében valószínűleg előfeltétel a saját webterület, mert nem vagyok benne biztos, hogy az ingyenes webszerverek kínálják-e a MySql adatbázis opciót. Azonban számos internetszolgáltató kínál ingyenes csatlakozást, többnyire a környéken 50 MB webterület és személyes tapasztalatból tudom, hogy 90% emberek nem használják ezt a webterületet. Az alkalmazás oldala ezután megjelenik a webhelyén, Hasonlóképpen, ahogy fentebb leírtam. Telepítettem a PortSplitter-t a PDA-mra is. Ez a program egyszerre több programot is tud csatlakoztatni a GPS-hez - így egyszerre használom a GPS-t utazási navigációhoz és TrackMe-hez.

  Most, hogy ki kell fejeznem a komplexitás szintjét, Szégyellem. Férfinak, amely a számítógépek és az internet körül forog, ez nem probléma. Az átlagos internetező számára azonban ez önmagában is megoldhatatlan probléma lehet, ezért kénytelen lesz segítséget kérni. Mindenesetre funkcionális eredmény érhető el. A kezelés a felhasználó szempontjából nagyon egyszerű - a PDA-t Bluetooth-on keresztül kell csatlakoztatni egy mobiltelefonhoz, és csatlakoztatni kell a telefont az internethez. Ezután csak futtassa a megfelelően konfigurált TrackMe programot, és menjen a világra. A konfiguráció a szerveren alapul, amelyhez kapcsolódunk, felhasználónév és jelszó, valamint a paraméterbeállításokban, mikor kell elküldeni az adatokat (idő, távolság, változtass irányt). Lehetőség van az adatátvitelhez eltérő feltételek megadására is. Ha nem használ másik programot, Lezárod a PDA-t, ami a kijelzőt is kikapcsolja és rengeteg akkumulátort takarít meg. Felhasználó, aki megnézi az Ön tartózkodási helyét a webhelyen, még könnyebb.

  Az Ön tartózkodási helye a GPS-vevő pontosságával kerül elküldésre, így általában néhány méter. Ugyanilyen pontossággal jelenik meg webhelyén a Google Térképen. Az intervallum sokkal rövidebb lehet, mint az APRS-ben, így a nyomkövetés lényegesen részletesebb. A legnagyobb előny azonban az, hogy az útvonal egyetlen pontja sem vész el, és az internet-kimaradások inkább kivételek, hacsak nem a magas hegyek mély völgyeiben mozgunk. De még akkor sem, a jel újbóli megjelenése után az összes nem kerül továbbításra, de elhalasztott útpontok, átadják.

  Tehát először összefoglalom az előnyöket:

 • kis súlyú berendezés
 • alacsony energiafogyasztás
 • könnyű fizikai beszerelés az autóba
 • egyszerű felhasználói kezelés, mint az adásnál, tehát a fogadó oldalon
 • lényegesen nagyobb pontosság az átviteli intervallumok tekintetében
 • lényegesen nagyobb pontosság, tekintettel arra, hogy egyetlen útpont sem esik ki
 • GPRS átvitelek nagyon olcsó üzemeltetése (nagyon kevés adatot továbbítunk)

  Az egyik hátrány az:

 • a PDA-kkal való munkavégzés és a weboldal programozás ismerete szükséges
 • PDA vacsora
 • csak Szlovákiában használható, magasak az árak külföldön

  Következtetés

  Nehéz ehhez hozzászólnom, melyik rendszer jobb, előnyösebb. Rádióamatőrként inkább APRS-t szoktam csinálni, de diginódák nélkül számomra használhatatlan az APRS. Ráadásul egy kicsit el vagyok csüggedve, hogy az APRS-t csak a rádióamatőr és maga az UIview32 program tudja könnyen elérni (térképek).
  Ezzel szemben a TrackMe jelentős hátránya, hogy fizetnie kell, bár kicsi, de továbbra is díjat számít fel a GPRS átvitelért és a magas adatroaming árak miatt a rendszer külföldön történő használatának lehetetlensége. De ha ezt a bejegyzést a végéig elolvastad, lesz némi fogalma a lokalizáció lehetőségeiről, és ez rajtad múlik, melyik rendszert választja.

  Dusan, om2adp

0 0 hangok
Cikkértékelés
Beállít
Riasztások beállítása
vendég
0 Hozzászólások
Visszajelzés beszúrva
Az összes megjegyzés megtekintése
0
Örömmel vesszük észrevételeit, Kérem, megjegyzés!x