Perseidy 2022

Közeleg az év egyik legnépszerűbb meteorraj! Meteorzáporok alakulnak ki, amikor a Föld áthalad a törmelék áramlásokon, üstökösök és aszteroidák hagyták maguk után. Idővel ezekben a patakokban lévő homokszerű törmelékdarabok a szülőobjektum Naprendszer körüli pályája mentén szétterülnek.. A "hullócsillagok" mindig láthatók, amikor ezen töredékek egyike a Föld légkörével ütközik és általában kb 70 nak nek 100 km.

A Perseidák gyors meteorok, amelyek akár sebességgel repülnek a Föld légkörébe 59 km/s) és gyakran vizuális nyomot hagynak maguk után. V kombinácii s výdatnosťou tohto roja predstavujú výbornú príležitosť pre meteor szórás kapcsolatokat. Hacsak az éjszakai eget nem takarják el a felhők, vizuális megfigyelés is lehetséges lesz.

A Perseidák július 17-én indultak és augusztus 24-ig tartanak, a várható maximum augusztus 13-a körül 2022.

Egyes években több órás időintervallumú másodlagos maximum is megfigyelhető volt (például az évben 2008 volt a szakadék a maximumok között 20 órák). A visszapattanások száma évről évre változik, gyakran több mint 80, néhány évben eléri az értéket 200. A Perseidák idején minden évben számos állomás működik Európa minden részéről. A legalkalmasabb időpontok DNy-ÉK irányú csatlakozásokhoz 07-12 UTC, V-Z irányban 12-20 UTC a JV-SZ 20-02.

0 0 hangok
Cikkértékelés
Beállít
Riasztások beállítása
vendég
0 Hozzászólások
Visszajelzés beszúrva
Az összes megjegyzés megtekintése
0
Örömmel vesszük észrevételeit, Kérem, megjegyzés!x