Multiband End-Fed félhullámú EFHW antenna

Anténa End Fed Half Wave (EFHW) könnyű, alacsony költségű, többsávos és ezért első látásra csábítóan jövedelmező. Segít megérteni az EFHW antenna erősségeit és gyengeségeit, Ebben a cikkben megpróbálom bemutatni a konstrukciót attribútumok, Tulajdonságok, viselkedés, hatékonyság és az ebből eredő teljesítményt, ami egy EFHW antennától elvárható. Ez segíthet sok üzemeltetőnek megalapozott döntések meghozatalában, és elkerülheti a különféle buktatókat, Sok rádióamatőr találkozik ilyen típusú antennával, hogy később sok időt és pénzt fordítson arra, hogy megoldást találjon a különböző teljesítménybeli hiányosságokra.

EFHW antenna

QRPGuys tuner EFHW antenna 40m-re, 30m a 20m pásmo
QRPGuys tuner EFHW antenna 40m-re, 30m a 20m pásmo

Az EFHW antenna sugárzó és vevő elemként egy megfelelő többsávos antenna, jó hatásfokkal az összes amatőr rádiósávban., hogy megfelelően meg van-e táplálva. Ennek azonban megvannak a maga sajátosságai. Ennek az antennának a sugárzási mintája a legtöbb sávban több lebenyet hoz létre. Ezeknek a lebenyeknek a tájolása a működési frekvenciasávtól függően változik, ami a sávok közötti irányeltérésekhez vezet. Ezenkívül ez az antenna több interlocutális nullapontot hoz létre, amelyek több árnyékot hoznak létre a lefedettségében (süket) zónafüggő területek. A legtöbb EFHW antennakonfiguráció szélessávú impedancia transzformátort használ a tápegységen, hogy minden üzemi zónában elfogadható SWR-t érjünk el. Ez általában egy gyenge pont.

Az impedanciaillesztés általános elrendezése ebben az esetben messze nem tökéletes, mi vezet egyes sávokban jelentős meddőáramokra. A betáplálási pont közelében lévő parazita reaktanciák szintén eltérőek az egyes létesítményekben. Ezért nincs optimális egyszerű megoldás. Minden telepítéshez szükség lehet az antenna beállítására is, hogy az elfogadható szabványok között működjön… Ez a feltétel ritkán teljesül egy tipikus EFHW antenna térben, ami az antennarendszer általános teljesítményének csökkenéséhez vezet. A fenti tényezők gyakran elfogadhatatlanul nagy felületi RF áramot eredményeznek (Közös módú áram) a koaxiális kábeles átviteli vonalon, ami viszonylag rossz antennarendszerhez vezet. A lényeg az, hogy bár az EFHW antenna ígéretes potenciállal rendelkezik, a legtöbb rádióamatőr telepítés, amelyek a kereskedelemben kapható EFHW antenna azonnali használatán alapulnak, számos teljesítménnyel kapcsolatos hiányossága lehet. Tovább ront a helyzeten, sok rádióamatőr hajlamos azt hinni, hogy ez az antenna bármilyen módon elhelyezhető, amit éreznek, és mégis jól fognak működni továbbra is… Ez egy tévhit… Bár elfogadható SWR minden sávban elérhető, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az antenna jól működik. Az antenna sugárzási hatékonysága, lebeny alakzatok, nyereség, stb., minden elvész, ha az EFHW antenna vezetéke véletlenszerűen és véletlenszerű tájolással van elhelyezve.

Például szabványos és ügyes Az EFHW Inverted-V vezetékes antenna konfigurációja sokkal rosszabb teljesítményt nyújt, mint a hagyományos vízszintes konfiguráció, nem beszélve az egyéb véletlenszerű tájolásokról, aminek gyakran elég rossz vége lehet. Olvass tovább, hogy megértsük az EFHW antennát, hogy tanulhass, hogyan lehet optimalizálni az EFHW antenna telepítését és elkerülni a különböző teljesítménybeli buktatókat: https://vu2nsb.com/antenna/wire-antennas/multiband-efhw-antenna/

Ezen a képen egy kereskedelmi forgalomban kapható EFHW antenna tápegysége látható QRP működéshez. Minden sávhoz a megadott félhullámhosszú radiátor van csatlakoztatva.
Ezen a képen egy kereskedelmi forgalomban kapható EFHW antenna tápegysége látható QRP működéshez. Minden sávhoz a megadott félhullámhosszú radiátor van csatlakoztatva

Bővebben a VU2NSB cikkben olvashat az EFHW antennáról

  • A jó antennarendszerhez biztosítani kell, hogy az átviteli vezeték semmiképpen sem része az antennasugárzási rendszernek. El kell szigetelni minden lehetőségtől, hogy szerepet játszhasson a jelsugárzásban. Az EFHW antenna és a dipól összehasonlítása
  • Az SWR jó, szóval remek antennám van… Nem? Nem!!! … Az alacsony SWR szinte semmit sem jelent, kivéve, ha a különféle egyéb antenna attribútumok megfelelően vannak beállítva. Különben nem lenne tökéletes SWR 1:1 nem kellett elég jónak lennie. Ráadásul sok múlik rajta, ami az alacsony SWR oka. Ez az antenna teljesítménypontjának jó illeszkedésének köszönhető, vagy az ATU-illesztési konzisztenciára szolgál?
  • Az EFHW antenna jellemző jellemzői és teljesítménye
  • A teljesítményre gyakorolt ​​hatás az antenna környezetben való elhelyezése miatt
  • Az EFHW antenna nagyon praktikus és kényelmes helyszíni használatra ideiglenes telepítéseknél
  • Optimális ellensúly hosszúság és impedancia transzformátor UnUn 8:1 (64:1 Z-arány) ezek a legjobb eredmények az SWR eléréséhez 2:1 minden zenekaron
  • Az EFHW meghajtó orientációjának hatása a teljesítményre A legjobb eredményeket a vízszintes vezeték alakú klasszikus elhelyezéssel éri el. Az Inverted-V változat felső szöge soha nem lehet kisebb, mint 90°-100° használat közben. Előnyösen körülbelül 120-130 °C-on kell tartani. Ami még fontosabb, hogy a fordított V végpontjai minél magasabban legyenek, elő 80 m sáv minimum 4 m a talaj felett.

Az eredeti cikkben, a téma jobb megértése érdekében, animált képek, diagramok és részletesebb információk. Kellemes és különösen tartalmas olvasást kívánok ebben a kérdésben.

TE 73! Tündér, OM3CAQ

5 3 hangok
Cikkértékelés
Beállít
Riasztások beállítása
vendég
2 Hozzászólások
A legrégebbi
A legutolsó A legtöbbre értékelt
Visszajelzés beszúrva
Az összes megjegyzés megtekintése
Márton, OK1RR
4 hónapokkal ezelőtt

1. ábra, 1. ábra! 1. ábra, 1. ábra “1. ábra” 1. ábra, 1. ábra. 1. ábra (1. ábra) 1. ábra. A radiátor hosszának változtatásával történő hangolása után ellenőrizzük a számítást, 1. ábra. 1. ábra, 1. ábra. 1. ábra, 1. ábra (1. ábra, 1. ábra) 1. ábra.

1. ábra, 1. ábra, a csodaantenna nem létezik, és néhány kivételtől eltekintve létezik, a csodaantenna nem létezik, és néhány kivételtől eltekintve létezik. a csodaantenna nem létezik, és néhány kivételtől eltekintve létezik! “a csodaantenna nem létezik, és néhány kivételtől eltekintve létezik” a csodaantenna nem létezik, és néhány kivételtől eltekintve létezik, a csodaantenna nem létezik, és néhány kivételtől eltekintve létezik, a csodaantenna nem létezik, és néhány kivételtől eltekintve létezik, a csodaantenna nem létezik, és néhány kivételtől eltekintve létezik – a csodaantenna nem létezik, és néhány kivételtől eltekintve létezik, a csodaantenna nem létezik, és néhány kivételtől eltekintve létezik, a csodaantenna nem létezik, és néhány kivételtől eltekintve létezik. a csodaantenna nem létezik, és néhány kivételtől eltekintve létezik, a csodaantenna nem létezik, és néhány kivételtől eltekintve létezik!

OM800AB
OM800AB
2 hónapokkal ezelőtt

SLP eredménylista az 5. szakasz után EFHW (80 – 10 m). SLP eredménylista az 5. szakasz után, SLP eredménylista az 5. szakasz után, SLP eredménylista az 5. szakasz után:
https://www.youtube.com/watch?v=1IWhhns7w2k

2
0
Örömmel vesszük észrevételeit, Kérem, megjegyzés!x